Äntligen! Säger trycksaksköparna

Nu pustar vi ut lite efter en lyckad Sign & Print-mässa. Många tryckerier och skyltproducenter har besökt oss, men även förvånansvärt många formgivare/trycksaksköpare. Det är så roligt att prata med beställaren om deras vardag och behov. Det var ju faktiskt dem vi utgick ifrån, när vi skapade arifiQ. 

Att offertprocessen idag är krånglig och tidskrävande för en trycksaksköpare är mycket tydligt. Man överväger ofta att strunta i att beställa trycksaker överhuvudtaget, bara för att det är så tungt. Som trycksaksköpare känner man sig till besvär när man ställer för många frågor till tryckeriet och riskerar därmed att få en trycksak man inte riktigt är nöjd med.

Vi har hört exempel på att man som reklambyrå/formgivare brukar begära in en offert på 10-15 olika offertalternativ inför ett stundande kundmöte, bara för att ha olika alternativ till hands. Tryckeriet å sin sida som ska producera alla dessa prisalternativ får lägga ner massor med tid (pengar) på något som kanske inte ens blir en order. De flesta tryckerier har flera kvadriljoner offertalternativ. Det var förmodligen någon av dessa som hade passat trycksaksköparen bättre, än de få alternativ denne får sig till handa av tryckeriet.

Från tryckerier får vi ibland höra att ”våra kunder vill inte göra affärer online, de vill prata med oss”. Det är inte vad vi har fått höra. Trycksaksköparna vill ha så lite direktkontakt med tryckeriet som möjligt, man vill kunna ta fram pris och göra sin beställning när som helst på dygnet, så enkelt och snabbt som möjligt. Sedan bör ju tryckeriet förstås finnas tillgänglig på telefon, som grafiskt expertstöd.

Äntligen! Oj vad vi har längtat efter en sådan lösning, är de reaktioner vi får när vi visar upp vår InDesign-plugin för trycksakspriser och pris- och beställningsverktyget PrintService. Här finns onekligen ett uppdämt behov att fylla och de tryckerier som kan möta kundens efterfrågan har såklart stora konkurrensfördelar. Snart kommer en sådan här beställningsprocess vara en lika viktig hygienfaktor som bra kvalitet på trycksaken. Du hänger väl med?